Од височините

Искачување на Ангелските водопади во Венецуела

Искачување на Ангелските водопади во Венецуела

Видеото подолу е кратко клипче од неодамнешната специјална емисија на National Geographic насловена One Strange Rock, која ги истражува уник...

Адреналин и забава со Борис Јаневски

Адреналин и забава со Борис Јаневски

Нашиот млад и талентиран параглајдинг пилот Борис Јаневски (blog/boris-janevski-od-pocetnik-do-akro-pilot-za-365-dena) за време на Велигденс...

Што е планинарење, а што алпинизам?

Што е планинарење, а што алпинизам?

Кога ќе се спомне планинарење на овие простори обично лаиците, но и големиот процент на членовите од планинарските друштва мислат дека плани...

Достигнувања

Рекордите на Еверест

Рекордите на Еверест

Највисоката точка на планетата е природно поврзана и со многу врвни постигнувања. Сите знаеме дека првите кои се искачиле на Еверест се ново...

10 години Планинарски клуб Македон

10 години Планинарски клуб Македон

Планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје оваа година одбележува 10 години од своето постоење и активно организирање на планинарски акции. ...

Го преживеа ракот и се искачи на Монт Еверест со едно белодробно крило...

Го преживеа ракот и се искачи на Монт Еверест со едно белодробно крило

На 13 години прв пат му дијагностицирале рак. Успеал да го победи. Потоа на 16 години повторно му дијагностицирале рак, и повторно го победи...

Совети

Зошто да одбереме шатор отколку хотел?

Зошто да одбереме шатор отколку хотел?

Планирате следно патување, подготвивте маршрута, ги одбравте местата кои што сакате да ги видите и... секогаш стигнувате до сместувањето. Тр...

5 практични работи за секој планинар

5 практични работи за секој планинар

Планинарите се практични луѓе. Секако дека се - на кој би му дале да носи непотребни работи на грбот или во раце? Но, овие пет корисни и заб...

Како да одберете чевли за на планина?

Како да одберете чевли за на планина?

Чевлите се основен дел од планинарската опрема. Или подобро речено основен дел од опремата за секој кој тргнува на излет во планина. Основна...

Места за посета

Видео: Тајмлапс авантура низ Норвешка

Видео: Тајмлапс авантура низ Норвешка

Пејзажите и авантурите низ кои нè води ова тајмлапс видео се несомнено волшебни. Ова место со сигурност е местото на кое би сакале да одите ...

Видео: Искачување на Килиманџаро

Видео: Искачување на Килиманџаро

Со нејзините 5895 метри висина планината Килиманџаро е највисоката планина во Африка и е на листата на многумина кои се спремни за авантурис...

Откријте ја Колумбија

Откријте ја Колумбија

Живеевме во заблуда! Не ден или два, туку цела вечност. Некои ограничувања ни велат дека асоцијација за Колумбија е мафијата, дрогата, сиром...

Разно

Филмови во кои ќе ужива секој кој сака авантури, планини, качувања...

Филмови во кои ќе ужива секој кој сака авантури, планини, качувања

Кои филмови да ги гледате ако сакате авантура, планини, високогорство и качување? За вас одбравме 10-тина во кои веруваме дека доста ќе ужив...

Дали знаете во кои земји не може да одите без повратна карта?...

Дали знаете во кои земји не може да одите без повратна карта?

Дали некогаш сте размислувале да купите карта во еден правец? Самата идеја за авантура без рок на траење изгледа многу возбудливо, но во реа...

Како да си ги надминете стравовите?

Како да си ги надминете стравовите?

Погледнете како Адам Стерн се искачува на варовничка карпа под вода и покрај стравот од висина. ...

Активности

Туринфо

Facebook

Времето денес

Партнери


Социјални мрежи

Оди најгоре