БлогОд височините240 години од првото искачување на Триглав

240 години од првото искачување на Триглав

03 Април 2018
240 години од првото искачување на Триглав

Годинава изминуваат 240 години од првото искачување на Триглав.

Триглав со своите 2864 метри е највисокиот врв на Јулијските Алпи, а воедно и највисок врв во Република Словенија.

Првото забележано искачување на Триглав е на 26-ти август 1778 година. Овој потфат, поттикнат од важниот словенечки просветител, баронот Жига Зоис, е направен од четворица Словенци од Бохињ и околината. Тоа се рударите Лука Корошец и Матија Кос, ловецот на дивокози Штефан Рожич, и човекот што лекувал рани, Ловренц Виломитзер.

Triglav

Првото женско искачување на овој врв е направено во 1870 година од дваесетгодишната Розалија Шкантар.

Столбот кој денес стои на самиот врв наречен Аљажев столб е направен во чест на жупанот од Довје, Јакоб Аљаж. Тој, сакајќи да се спротивстави на германските влијанија на свој начин, во 1895 од општината Довје откупува 16м2 на самиот врв и на мајсторот Антон Белц од Љубљана му нарачува да го изработи столбот, за кој што вели дека го нарачува „по свој план, на свој трошок, за општа корист“.

Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре