БлогСовети
12 Април 2018
Планирате следно патување, подготвивте маршрута, ги одбравте местата кои што сакате да ги видите и... секогаш стигнувате до сместувањето. Треба да се сместите негде и да ги одморите нозете после долгите прошетки. Но, колку често сте биле на место каде ќе ги задоволите вашите очекувања на релаксирачки одмор?
11 Април 2018
Планинарите се практични луѓе. Секако дека се - на кој би му дале да носи непотребни работи на грбот или во раце? Но, овие пет корисни и забавни работи секој планинар може да ги понесе со себе, а на планина ќе му бидат од корист или ќе го успоруваат.
10 Април 2018
Чевлите се основен дел од планинарската опрема. Или подобро речено основен дел од опремата за секој кој тргнува на излет во планина. Основната функција на чевлите е да се чувствуваме сигурно на секој терен на кој можеме да се најдеме на планина.
02 Април 2018
Кога почнуваме приказна за дивите животни на планина не може да не се завртиме зад себе и да констатираме дека се уште сме немале некое лошо искуство.
30 Март 2018
Времето на планина честопати е непредвидливо, а кога ќе не фати невреме на некој врв или на пат до врвот, опасноста е по живот.
27 Март 2018
Висинската болест е назив на збир на симптоми кои се јавуваат при престој на голема надморска висина. Обично се јавува над 2500 метри, често при брзо искачување кое не дозволува телото да се прилагоди. Во поголемиот број случаеви се работи за благо пореметување кое вклучува главоболка, губење на апетит и…
15 Март 2018
Правилото на планинарење, а може да се рече и уживањето во секоја друга outdoor активност, е начин на кој сте се облекле за таа активност.
09 Март 2018
Gore-tex е водоотпорна и дишлива мембрана која е измислена во 1969 година од Вилберт Ли Гор.
08 Март 2018
Меѓу редовните посетители на планината постојат непишани правила на однесување. Тие темелат на хуманизам, почитување, пријателство и алутризам, а се одраз на човековите квалитети на секој поединец.
06 Март 2018
Научниците доакажале дека планинарењето го менува нашиот мозок. „Мирот на природата ќе се впие во тебе како што сонцето се влева во дрвјата. Ветровите ќе ја вдахнат својата свежина во тебе, а бурите својата енергија, додека грижите ќе се исфрлат како есенски лисја“, напиша Џон Мјур во списанието „Наши национални…
26 Февруари 2018
Знаете ли кои мускули ви работат додека чистите снег со лопата?
Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре