БлогПриказ на предметите според таг: природа

Денес во светот се одбележува Меѓународнот ден на планинарите со кој се укажува на огромното еколошко и економско значење на планините.

Научниците доакажале дека планинарењето го менува нашиот мозок. „Мирот на природата ќе се впие во тебе како што сонцето се влева во дрвјата. Ветровите ќе ја вдахнат својата свежина во тебе, а бурите својата енергија, додека грижите ќе се исфрлат како есенски лисја“, напиша Џон Мјур во списанието „Наши национални паркови“. Џон Мјур јасно ја сфатил суштинската вредност на „трошењето“ на времето во природа.

Ако сте шетале во шума барем еднаш во вашиот живот, сте уживале во убавината на природата. Тоа е причина зошто некои луѓе бираат да живеат во шумите или покрај нив и зошто други луѓе патуваат илјадници километри да шетаат во шумските предели на Редвуд, прашумите во Костарика или Еквадор.

Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре