Блог
09 Февруари 2017
Алекс Хонолд се занимава со еден од најопасните екстремни спортови - слободно качување. Овој авантурист ги освојува карпите ширум светот, буквално со голи раце.
08 Февруари 2017
Планинарењето е рекреативна активност во која пешачиме, бидејќи тоа го сакаме, а не затоа што мораме. Патувањето е поважно од дестинацијата. Причината за планинарење зависи од личност до личност. Поголемиот број луѓе го сакаат планинарењето од една или повеќе причини.
07 Февруари 2017
Планинарите кои штотуку започнале со планинарење често се прашуваат колку опрема е доволно за еднодневна тура. Одговорот на ова прашање зависи од неколку фактори.
07 Февруари 2017
Велат дека најдобрите ментори учат без зборови, тогаш од планините подобар ментор нема во што сум се уверил и самиот себеси. Ова се некои од најбитните лекции од тој „тивок“ ментор: 1. План - импровизација и планирање во движење веројатно секогаш ќе ми бидат дел од карактерот, но тоа често…
06 Февруари 2017
Петтиот врв од предизвикот „12 врвови” беше врвот Орле, на планината Вишешница. Горе-долу, тоа беше се’ што знаев. Имаше некоја објава дека турата е ставена во категорија на средно тешки до тешки горски акции, поради условите на теренот, ама истата таа објава си ја земав здраво за готово и не…
30 Јануари 2017
Овој викенд (29.01.2017) во организација на планинарскиот клуб „Македон“ беше организирана акција на искачување на врвот Пелистер (2601 мнв.) по патеката која води преку Камењарот.
25 Јануари 2017
ПРВА ПРЕДНОСТ: со членување во планинарските друштва низ цела Република Македонија станувате дел од големото семејство искусни планинари од секоја возраст.
25 Јануари 2017
Австрија од туризмот остварува многу повеќе приходи за разлика од кај нас или соседните држави, и покрај тоа што не нуди сонце и море. На 2500 метри надморска висина, скијачките патеки во Силијана во Австрија стануваат место за планинари и оние кои сакаат престој во природа, домашна храна и активности…
24 Јануари 2017
Африка, вториот најголем континент во светот познат е по својот пејсаж кој остава без здив, разноличната култура и изобилството на флора и фауна. Ако и вие се чувствувате како еден од оние туристи кои ги привлекуваат егзотичните дестинации и секогаш сте во потрага по нови авантури, Африка е совршена дестинација…
23 Јануари 2017
Луѓето секогаш прашуваат како патувањата ме промениле. Ако се навратам наназад кој бев порано пред да започнам да патувам и да се споредам со она што сум сега, можам да кажам дека патувањето ме направи подобра и поснаодлива личност. Сега сум покул отколку кога имав 25 кога прв пат започнав…
22 Јануари 2017
Движењето во планина знае да биде вистинско уживање, но промената на метео условите за кратко време уживањето можат да го претворат во кошмар. Во зимскиот период маглата и снегот во комбинација можат многу лесно да Ве дезориентираат. Врнежите од снег, но и силниот ветер за кусо време можат да ги…
Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре