Блог
19 Март 2018
Кангченџунга, третиот највисок врв на Хималаите (8.586 метри), е следната цел на македонскиот планинар и алпинист Здравко Дејановиќ. Во својата хималајска биографија Дејановиќ ги има искачувањата на највисокиот врв на светот, Монт Еверест (8.848 метри, во 2010 година), на вториот по височина и еден од најтешките за искачување, К2 (8.611…
19 Март 2018
Погледнете како Адам Стерн се искачува на варовничка карпа под вода и покрај стравот од висина.
19 Март 2018
Со нејзините 5895 метри висина планината Килиманџаро е највисоката планина во Африка и е на листата на многумина кои се спремни за авантуристички патешествија.
19 Март 2018
Движењето на снег со дрезги станува се поомилено меѓу планинарите. Тоа овозможува уживање во недопрената природа, далеку од скијачките патеки и големиот број туристи.
17 Март 2018
Што е тоа акробатско летање? Акробатското летање како што самиот збор кажува, е уметност на правење трикови во воздух и на земја (freestyle).
15 Март 2018
Правилото на планинарење, а може да се рече и уживањето во секоја друга outdoor активност, е начин на кој сте се облекле за таа активност.
14 Март 2018
Via ferratа е италијански назив за обезбедени, односно клинчани планинарски патеки, кои под името „ферата“ се вметнале и во нашиот планинарски жаргон.
09 Март 2018
Gore-tex е водоотпорна и дишлива мембрана која е измислена во 1969 година од Вилберт Ли Гор.
09 Март 2018
Овие жени се голема инспирација на сите кои тежнеат да го достигнат она што им се чини недостижно.
08 Март 2018
Меѓу редовните посетители на планината постојат непишани правила на однесување. Тие темелат на хуманизам, почитување, пријателство и алутризам, а се одраз на човековите квалитети на секој поединец.
07 Март 2018
Денес во светот се одбележува Меѓународнот ден на планинарите со кој се укажува на огромното еколошко и економско значење на планините.
Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре