Блог
07 Февруари 2018
Зимските планински искачувања можат да бидат многу забавни, авантуристички и со сигурност, многу убави. Планината во зима е доста привлечна, но може да крие и голем број опасности за оние кои не се претпазливи и внимателни.
06 Февруари 2018
Жената планинарка е посебно суштество - таа не може да остане незабележана. Таа има длабока поврзаност со природата, страст со кој се впушта во авантура, ентузијазам со кој приоѓа кон сè, и преовладува со адреналин. Сите овие карактеристики ја прават нејзината слика разновидна и привлекуваат внимание на сите околу неа.
05 Февруари 2018
Пред 141 годинa, односно 1877 година, Виенскиот војно-географски институт, преку своите карти, го прогласил шарпланинскиот врв Љуботен за највисок врв на Балканскиот полуостров. А дваесет години подоцна, тој исти институт ја исправил својата грешка и така му ја тргнал „славата“ за највисок врв на Балканскиот полуостров. Само таа грешка Виенскиот…
05 Февруари 2018
A. Избери планина на која сакаш да се искачиш: не обрнувај внимание што велат другите, како на пример „таа таму е поубава“, или „таа таму е полесна“. Ќе потрошиш многу енергија и ентузијазам за да ја постигнеш својата цел, така што ти си одговорен и би требало да бидеш сигурен…
01 Февруари 2018
Движењето во планина се разликува од движењето во низините или градското опкружување. Во моментот на планинарење постојат поголеми опасности од пад и повреди. За да ги сведеме тие опасности на миминум, битно е да се познаваат некои основни работи.
30 Јануари 2018
Со висина од 6194 метри над морето, Денали претставува голем предизвик за алпинистите и планинарите од цел свет.
30 Јануари 2018
На 28-ми јануари ненадејно почина Перо Атанасов на враќање од искачувањето на Титов врв, каде доживеал срцев удар кој бил кобен за него.
30 Јануари 2018
Фактот што не можете да одите не значи дека не можете да летате. Мет Томас е доказ за тоа. Тој е совршен пример за тоа дека силната волја има способност да се спротистави, па дури и на најсилните противници како телото, а резултатот е поубавиот живот од птичја перспектива.
28 Јануари 2018
Ако сте шетале во шума барем еднаш во вашиот живот, сте уживале во убавината на природата. Тоа е причина зошто некои луѓе бираат да живеат во шумите или покрај нив и зошто други луѓе патуваат илјадници километри да шетаат во шумските предели на Редвуд, прашумите во Костарика или Еквадор.
25 Јануари 2018
Градоначалникот на Сент Герваис и советник за подрачјето на Мон Блан, Жан-Марк Пеилекс го потпиша локалниот подзаконски акт кој ја проширува минималната опрема која треба да ја имаат планинарите кои сакаат да го искачат Мон Блан преку Гуте рутата. Оваа законска одредба веднаш стапи на сила.
24 Јануари 2018
Нуркањето е еден спорт кој претставува екстремен туризам.
Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре