Блог
23 Јануари 2018
„Качи се на планина и слушни што ќе ти рече“. Планините во нас можат да побудат силни чувства, кои пред стотина години ги откри Џон Мјур. Нивната величенственост во нас предизвикува голема восхит, нивната природа не опејува, а мирот не опушта. Секоја година милиони луѓе одат на планина за да…
22 Јануари 2018
Група од 60 туристи била присилена да повика спасителна служба откако водичот ги оставил на падините на австриските планини. Водичот тргнал со нив во алкохолизирана состојба, а потоа изненадно исчезнал, оставајќи ги туристите сами да се снаоѓаат.
22 Јануари 2018
Ако одите на долга и тешка планинарска тура, сигурно е тешко да се одолее да не се натрупа ранецот со чоколади, колачиња и останати слатки задоволства, бидејќи таа храна никако не е добра за планинарите, тврдат експертите.
14 Јануари 2018
Тоскана е омилено туристичко место за посетителите од целиот свет. Секое годишно време има своја магија поради што неретко ќе наидете на големи гужви. Особено во пролет, пред да запече сонцето.
14 Јануари 2018
Еден од најнадежните млади битолски планинари, 13-годишниот Антониј Трајчевски, минатата година освои дванаесет планински врвови, притоа искачувајќи се без соодветна планинарска опрема. Во зимски услови, движејќи се по снег и мраз, го искачи највисокиот врв на Балканот Мусала на планината Рила во Бугарија, на 2.925 метри надморска височина, без дерези…
02 Јануари 2018
Членовите на планинарскиот клуб „Македон“, Петар Ивановски и Стоицев Стоилко новата 2018 година ја дочекаа на Титов врв 2747 мнв. Нив ги придружуваше и Дејан Николовски.
21 Декември 2017
Кратко видео од првото учество на македонски тим на трката “Ред Фокс Елбрус“ до највисокиот врв во Европа - Елбрус 5642 мнв. Целиот тим во состав Александар Кирковски, Кирил Филиповски, Дејан Тодевски и Марјан Бонев направи успешно аклиматизационо искачување на Елбрус 5642 мнв на 01.05.2017.
21 Декември 2017
Денес, на северната Земјина полутопка почнува зимата, а во истиот момент, на јужната Земјина полутопка почнува летото.
19 Декември 2017
Живееле во град, но не им се допаѓала градската гужва и загаденоста. Се преселиле во долината и за само шест недели изградија колиба. Сега властите ги бркаат...
19 Декември 2017
Секоја година, Google ја претставува својата листа со најбараните дестинации. Погледнете ги првите десет за 2017 година.
17 Декември 2017
Весо Овчаров е најдобриот бугарски акро параглајдерист и еден од најдобрите во светот.
Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре