Блог
31 Октомври 2017
На 94 годишна возраст почина легендарниот качувач Фред Беки, кој напиша десетици книги и е заслужен за забележувањето на едни од првите искачувања од кој било друг американски планинар.
25 Октомври 2017
Кампингот во последниве години еволуираше како популарна практика. По појавата и на модерните камп приколки, неколку дена со шатор во природа веќе не се заштитен знак само за авантуристите и љубителите на слободниот дух, туку на сите кои сакаат да имаат корист од удобноста на природата, без да се лишуваат…
25 Октомври 2017
Двајца качувачи поставија нов брзински рекорд во искачувањето на најпознатата исконска насока Ел Капитан во Јосемити.
24 Октомври 2017
Денес започнува 8мото издание на ЕХО фестивал на планински филм кое ќе трае до 27 октомври. Отворањето на фестивалот е најавено вечерва во кино Милениум од 20 часот.
10 Октомври 2017
Бразилската ултра-тркачка Фернанда Масиел постави нов брзински рекорд на Килиманџаро, највисоката планина во Африка. Таа се искачи на 25 септември, и не само што постави нов рекорд, туку го сруши стариот.
10 Октомври 2017
Повеќе пати качувачите се прашани од „обичните“ луѓе како спијат на големите ѕидови кога прават повеќедневни искачувања.
10 Октомври 2017
Athens Flying Week е еден од најголемите настани во воздушните спортови и летањето, кое се одржува во Грција. Оваа година настанот се одржа од 11 до 17 септември, а еден од параглајдеристите кои ги покажа своите воздушни способности е Хорацио Лоренс.
09 Октомври 2017
Водопадот Баатара може да се нарече дека е еден од најубавите во светот!
05 Октомври 2017
Планинарскиот клуб „Антигонеа“ од Неготино на 1 октомври 2017 изведоа искачување на планинината Јакупица до Салаковски езера на 2180 м.н.в во организација на Планинарското друштво Трансверзалец од Скопје.
21 Септември 2017
Овој премин има 29 „скалила“ и голем нагиб, така што претставува ноќна мора дури и за искусните возачи.
20 Септември 2017
Утрово околу 7:35 часот планинарот Ивица Митровски од Скопје го загуби животот искачувајќи се на Новогодишниот гребен на Матка.
Stani avtor

Последно од Блог

Оди најгоре