Голем град

Препуштен на Преспанското Езеро, Голем Град некогаш беше летно игралиште на Цар Самоил, но сега е дом на диви желки, корморани и пеликани, а можеби и неколку духови. Населувањето опстои тука од 4ти век пред новата ера до 6ти век и во текот на средниот век имало манастирски комплекс. Урнатините, птичјиот живот и вонземската убавина вреди да се истражува.

Голем град

Островот е дел од Националниот парк Галичица, иако полесно е да се пристапи од источната страна на Преспанското Езеро, во близина на Националниот парк Пелистер. Тековните ископувања откриле десетици урнатини, од кои многу се означени за посетителите со информативни табли (на англиски јазик). Раскопаната црква Свети Петар, која датира од 14ти век и остатоците од фрески, е најблиска историска структура до пристаништето и само на една кратка патека до маркираната патека. После тоа, ќе наидете на останатите трупци од римска куќа, обраснатите темели на неколку ранохристијански базилики кои датираат од 5ти и 6ти век, и импресивна крајбрежна урнатина на римскиот резервоар од 4ти век (иако последниот е малку оддалечен од означената патека).

Голем град

Голем Град е долг 750 метри, а широк 450 метри, и е добар за пешачење. Можете дури да кампувате тука преку ноќ. Вреди да се посети овој остров, со самото пристигнување пред очите ќе ви прелетуваат пеликани, а самиот приод до брегот е магичен. Имајте на ум дека брегот е со високи карпи и гребени високи од 20 до 30 метри, така што не е место за пливање - а особено дека е дом на (безопасни) водни змии. Прекарот на овој остров е „Змијски остров“, затоа носете високи планинарски кондури, колку што има змии некоја од нив е и отровница.

За пристигнување до островот и назад од Долно Дупени е потребно околу еден час со кајче. Возачот на кајчето со задоволство ќе ве доведе до брегот, а може и да ве прошета низ островот, или може да истражувате сами - со напомена дека маркираната пешачка патека повремено е малку тешка да се следи.

Општи информации

  • Површина: 0,18 km2
  • Должина: 750 метри
  • Ширина: 450 km
  • Надморска височина: 900m
  • Координати: 40°52′N 20°59′E

Мапа


Golem grad
Оди најгоре