ИстражиГрадови и селаЗападна Македонија
Уште еден град, кој носи остатоци од памтивек. Кој покажува дека на тоа место имало луѓе уште од праисторијата. Којзнае какви биле праисториските кавадарчани. Сигурно не биле како сегашните, со одлична ракија и убави вина, и секогаш со смисла за…
Градот Тетово е град со богата историја, населен со повеќе етнички заедници кој мирно заспива на падините на Шара, во севорозападна Македонија на надморска височина меѓу 450-500 метри. Уште во минатото овој град бил поделен на два дела, Горна и…
Ова е градот што ја има најубавата река која истекува од најубавото езеро на светот! Во Струга имате и џамии и цркви, и чаршии и хотели, мирни деца на плажи и немирни деца по мостовите на Црн Дрим како скокаат…
Скопје магичниот град кој крие толку многу убавини. Да, ова нашето мало, но прекрасно Скопје кое може да ве остави без здив доколку решите да му дадете шанса. Се прашувате, можеби што прво да се посети и истражува? Па еве…
Народот во Прилеп никогаш не пропуштал шанса да се побуни против кој и да е што е на власт таму. Целата историја им се базира на тоа, посебно во средновековието кога на кој и да е цар му правеле проблеми,…
Градот од кој просто ви застанува здивот, преубавиот или уште познат како „град на светлината“ Охрид заедно со своето чудесно Охридско езеро се главните туристички места во Македонија за кои илијадници туристи насекаде од светот доаѓаат да ги посетат. Легендата…
Заскриен од ветришта, лоши погледи, длабоко впиен под пазувите на Бушева планина мирно си почива планинскиот град Крушево (1.350 мнв) вброен како еден од највисоките градови на Балканот. Она што особено ќе ве освои кога ќе се најдете таму се…
Под падините на магичната Бистра, во Кичевската Котлина мирно почива еден од поубавите градови во Македонија, градот Кичево. Легендата на Марко Цепенков за овој град кој е сместен во средишниот дел на Западна Македонија, зборува дека името Кичево го добил…
Уште кога ќе се спомене името Битола, прво нешто на кое сите помислуваме е прочуеното корзо или познато како Широк сокак-шеталиште каде се што е важно се случува таму. Градот на конзулите заспива во подножјето на планината Баба сокривајќи го…
Оди најгоре