ИстражиПланиниНад 2000 мнв.
На непрекинатиот венец Шара-Кораб-Дешат-Крчин-Стогово-Караорман нанижани се едни од најубавите планини во Западна Македонија, Крчин и Дешат. Горе високо, во нивните прегратки мирно заспиваат највисоките врвови Голем Крчин и Веливар, кои претставуваат вистински предизвик за многу екстремни планинари и аплпинисти. Најубавиот…
На западната граница на Македонија со Албанија е сместена планината Јабланица, поделена отприликa на половина меѓу двете држави. На север таа граничи со планината Радук односно изворот и реката Лакавица, а на југ се протега до Охридското езеро. Изобилува со…
Легендата вели дека името Осоговски Планини настанало со спојување на зборовите од старо-германскиот јазик „osso“ (Господ) и „gov“ (место) што во превод би значело „Божјо место“. Високиот и громаден планински масив, уште попознат како Осоговските Планини е сместен помеѓу Славишката…
Неодолливата убавица Бистра е сместена во централниот дел од Западна Македонија. Најпозната е по нејзините богати пасишта, а бидејќи се граничи и со Мавровското езеро, поголемиот дел од планината спаѓа во националниот парк „Маврово“. Во близина на овчарските пасишта доаѓаат…
Подеднакво привлечна за планинарите, авантуристите, параглјадеристите и настроените велосипедисти, како и за страсните научници, но и за сите вљубени во природата и природните убавини. Шармантната Галичица е сместена помеѓу двете најголеми природни езера, на крајниот југозападен дел во нашата земја.…
Зачуваните убавини и благодети, сокриени во мистичноста на планината Кожув ја прават особено идеална за вистинските љубители на природата и долгите прошетки. Од неодамна Кожув влезе на листата омилени дестинации на оние кои уживаат и во зимските спортови. Одличните зимски…
Оди најгоре