17 Јули 2019

Едно од сончевите затемнувања кои се случија во 2019 година беше на 2 јули. Тоа беше видливо во Јужна Америка, каде Виктор Карера успеа да го долови на необичен начин.

16 Јули 2019

Западната македонска трансверзала долга 225 километри од Љуботен до оваа година ја завршија 8 планинари. Годинава во сопствена организација се впушија вдолж , , Стогово и Караорман.

16 Јули 2019

Несомнено, настанот на годината во планинарството е обидот на Нирмал Пурџа да се искачи на сите 14 осумилјадарки во рок од седум месеци. Почнувајќи од 14 март 2019 година, па досега, шест од нив се зад него - Еверест, Лотце, Кангчензонга, Анапурна, Даулагири и Макалу. А според најновите информации и седмиот Нанга Парбат.

Slider
Прелет со параглајдер покрај соларна еклипса
Едно од сончевите затемнувања кои се случија во 2019 година беше на 2 јули. Тоа беше видливо во Јужна Америка, каде Виктор Карера успеа да го долови на необичен начин.
Помината кралицата на планинарството - Западна македонска трансверзала 2019
Западната македонска трансверзала долга 225 километри од Љуботен до Охрид оваа година ја завршија 8 планинари. Годинава во сопствена организација се впушија вдолж Шар Планина, Бистра, Стогово и Караорман.
Project Possible 14/7: Падна и Нанга Парбат
Несомнено, настанот на годината во планинарството е обидот на Нирмал Пурџа да се искачи на сите 14 осумилјадарки во рок од седум месеци. Почнувајќи од 14 март 2019 година, па досега, шест од нив се зад него - Еверест, Ло...
Нов Зеланд ги забрани пластичните кеси
Од 1 јули оваа година во Нов Зеланд стапи на сила забраната за употреба на пластични кеси за еднократна употреба. Во овој поглед, комерцијалните локации низ целата земја нема да понудат слични производи на своите клиенти...
На денешен ден за прв пат е искачен Нанга Парбат (8126 м)
3 јули 1953 година е денот кога австриецот Херман Бул го направи првото искачување на деветтиот највисок врв во светот - Нанга Парбат (8126 мнв).
17 Јули 2019
Прелет со параглајдер покрај соларна еклипса
16 Јули 2019
Помината кралицата на планинарството - Западна македонска трансверзала...
16 Јули 2019
Project Possible 14/7: Падна и Нанга Парбат
03 Јули 2019
Нов Зеланд ги забрани пластичните кеси
03 Јули 2019
На денешен ден за прв пат е искачен...
Booking.com

02 Јули 2019 Разно

Временска прогноза на Монт Еверест во реално време

На 23 мај оваа година, двајца климатски научници се искачија на врвот Монт Еверест каде инсталираа, со помош на шест шер...

02 Јули 2019 Параглајдинг

Видео: Над 150 параглајдеристи на врвот Мон Блан

Последните денови од јуни го направија Мон Блан една од најжешките дестинации за летање. Перфектни услови, одлични терми...

01 Јули 2019 Планинско трчање

Македонската скајранинг екипа на Olympus Marathon 44km 3200D+

Викендот што измина најдобрата македонска скајранинг екипа настапи на бруталната и пеколна трка на Олимп во Грција - Oly...

26 Јуни 2019 Разно

7 необични ретро кампери

Камп приколките постојат долги години и со времето видот им се менувал во неколку наврати. По патиштата сеуште можат да ...

26 Јуни 2019 Планинско трчање

Нов светски рекорд во искачување и спуштање на Денали

Еквадорецот Карл Еглоф постави нов светски рекорд на патеката до највисокиот врв во Северна Америка - Денали (6190 м) на...

25 Јуни 2019 Планинарење и алпинизам

Видео: Царството на Корабскиот водопад

Изминатиот викенд (22-23 јуни) во организација на планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје се реализираше акцијата кампинг...

17 Јуни 2019 Планинско трчање

Се одржа првото издание на Титов врв Скајрејс 2019

Вчера се одржа првото издание на Титов врв Скајрејс по падините на Шара во организација на планинарскиот клуб „Македон“ ...

28 Мај 2019 Планинарење и алпинизам

Се реализираше 38мото традиционално искачување на Титов врв

Планинарски Клуб „Љуботен“ – Тетово успешно го реализираше триесет и осмото традиционалното искачување на Титов Врв...

Истражи ја Македонија

планински масиви, природни, вештачки и глацијални езера, градови и села, археолошки наоѓалишта, цркви, манастири, пештери и јами, традиционалната македонска кујна...

Настани

планинарски тури, маратони, урбани трки, случувања во природа итн.

Добивај новости

Запиши се за добивање новости од Tourguide.mk

logo-medium.png

Барај