Денес во 08:58 часот по локално време, Нирмал Пурџа го искачи и последниот осумилјадарник од 14те, Шишпангма (8013 м). Со ова тој успешно го заврши својот историски проект „Project Possible - 14/7“ - искачување на сите 14 осумилјадарки за седум месеци.

Александар Кирковски и Дејан Тодевски денес имаа успешен настап на скај-маратонот до највисокиот врв во Европа, Елбрус 5642 мнв. Поаѓајќи од подножјето на планината од полјаната Азау на 2350 мнв, а со финиш на самиот врв оваа трка претставува сериозен предизвик во услови на околу 50% помалку кислород и ниски температури.

Стоилко Стоицев од ПК „Македон“ од Скопје, Маријана Ѓорѓиевска и Владимир Јованоски од ПК „Мамути“ од Прилеп се тројцата Македонци кои денес успеаа да се искачат на највисокиот врв во Јужна Америка, Аконкагва (6962 мнв) на Андите.

Нашиот планински тркач Александар Кирковски денес успеа да ја оствари својата цел, искачување и спуштање на највисокиот врв на јужната и западната хемисфера, Аконкагва (6962 мнв.) за помалку од 10 часа односно за 09:52 часа од базниот камп Плаза де Мулас (4300 мнв) до врв.

На 25 октомври, светот беше сведок на долгоочекуваното достигнување - прво искачување на хималајскиот шестилјадик Лунаг Ри. Главниот лик во него е неприкосновениот Давид Лама кој само месец и нешто после соло искачувањето на врвот даде интервју за planetmountain.com за неговата експедиција.

Во последниве неколку години планинското трчање во Македонија зазема поголем замав. Оваа дисциплина побарува солидна физичка, но и психичка спремност, но сето ова да го правите на висини над 4000 метри се мери во надчовечки размери.

Највисоката точка на планетата е природно поврзана и со многу врвни постигнувања. Сите знаеме дека првите кои се искачиле на Еверест се новозеланѓанецот Едмунд Хилари и непалскиот Шерпа Тензинг Норгај на 29 мај 1953 година.

Планинарскиот клуб „Македон“ од Скопје оваа година одбележува 10 години од своето постоење и активно организирање на планинарски акции.

Последни вести

Превоз

Возен ред Македонски железници
Возен ред ЈСП Скопје

Најпопуларни вести

Сместување

Booking.com
logo-medium.png

Барај