Матеуш Валигора е првиот човек во светот кој успеал да го помине монголскиот дел од пустината Гоби сам. Полјакот поминал 1785 км низ најголемата пустина во Азија за 58 дена.

На почетокот на експедицијата, авантуристот не беше сигурен дали некогаш ќе започне. Причината за ова е дека 2018 година беше една од најсушните години за Гоби, по што оваа суша беше проследена со бури и поплави. Песочните бури, исто така, беа меѓу потенцијални опасности со кои може да се соочи со Валигора.

Gobi

Сепак, тој е подготвен за предизвикот. Се водел по неколку мапи кои претходно ги проучувал. Авантурата, сепак, не оди без тешките моменти во кои Матеуш го губи вистинскиот пат. Количката во која Валигора ги носеше своите работи, исто така, му предизвика проблеми, за што во еден момент се сомневал дека ќе може да ја заврши својата експедиција.

Матеуш Валигора сепак успева да го продолжи предизвикот и покрај сите пречки стана првиот човек во светот кој поминал 1785 километри низ монголскиот дел на пустината Гоби сам и за само 58 дена.