Битолчанката Мартина Николовска и кавадарчанецот Мите Ташев за 11 дена поминаа вкупно 1924 километри по велосипедската траса „Виа Централа“ почнувајќи од Белград до Хамбург.

Виа Централа

Возеа низ шест земји во кои главни точки беа градовите Сомбор, Будимпешта, Братислава, Виена, Прага, Дрезден, Магдебург и на крај Хамбург.

Мартина Николовска ја паметиме по ланската велосипедска тура Виа Адриатика на која со уште четворица велосипедисти возеа по Јадранското приморје од Словенија, Хрватска, Црна Гора, Албанија со финиш во Охрид.

Виа Централа

Поради оправдани причини главниот иницијатор на оваа тура Војислав Гушевски оваа година не беше дел од екипата на Виа Централа.

Виа Централа Виа Централа Виа Централа Виа Централа Виа Централа Виа Централа Виа Централа Виа Централа

За да го остварат нивниот сон им помогнаа Црвен Крст Битола, Премиум пиво, Бабук, Пекара Булевар, Миг Травел, Алкалоид Скопје, Кожувчанка, Космос Компани, Cofee House, ЈП Комуналец, ЈП Нискоградба, МПС, Скара Марија, Ел-Бох, адвокат Бранко Колев, СН Финансиско друштво, Максидент, Џеко Пекара, Метал Апостолов, Queen Кавадарци, Мед-че Стојанов, ИПА Битола, адвокат Даниел Дани Ивановски, велосипедски клуб 15-ти Мај и Општина Новаци.