Двајца качувачи поставија нов брзински рекорд во искачувањето на најпознатата исконска насока Ел Капитан во Јосемити.

Изминатиот викенд Бред Гобрајт и Џим Рејнолдс го искачија „Носот“ и успеаа да направат импресивно ново време на карпа од 884 метри, завршувајќи го искачувањето со експлозивно темпо за само 2 часа, 19 минути и 44 секунди. За 4 минути е побрзо од претходниот рекорд што го држеа Алекс Хонолд и Ханс Флорин.

Искачувањето се одвиваше мешано, слободно качување на полесните сегменти од рутата, додека на потешките користеа безбедносна опрема каде сметаа дека е потребна.

Пред околу една деценија имаше обиди да се постават нови брзински рекорди на „Носот“, со што времето беше намалено четири пати во 2007 и 2008 година. Хонолд и Флорин поставија рекорд во 2012 година, подобрувајќи го за скоро 13 минути од претходното најбрзо време и се задржа до изминатиот викенд, кога Гобрајт и Рејнолдс го спуштија уште подолу. Дали некој ќе се обиде да го сруши нивниот рекорд во блиска иднина останува да се види.