На 24 и 25 февруари, алпинистот Симон Гетл од Јужен Тирол, направи зимски соло траверс на Tre Cime di Lavaredo на италијанските Доломити, искачувајќи се на Cima Ovest, Cima Grande, Cima Piccola, Punta di Frida и Cima Piccolissima.

35-годишниот Симон се искачи на истите рути во март 2017 година со германецот Михи Вохлебен, со тоа го комплетираше првиот зимски траверс на овие пет исконски врва, но овој пат се искачи соло, со бивакување меѓу Cima Ovest и Cima Grande.

Преминувањето на овие врвови доаѓа по големиот број важни искачувања направени во минатото, особено две кои се многу репрезентативни за неговата форма на алпинизам: првото искачување по насоката Пандора на врвот Пордои со Виторио Месини во средината на декември 2019 година и неговото прво соло искачување на насоката "Дали ме слушаш?" на Cima Scotoni во 2018 година.

Tre Cime di Lavaredo

Tre Cime di Lavaredo, со црвена линија означен зимскиот траверс направен на 24-25 февруари од Симон Гетл. Од десно кон лево: Cima Ovest, Cima Grande, Cima Piccola, Punta di Frida и Cima Piccolissima.