Патувањата се нешто што секој од нас би сакале да го прават. После напорна работна недела или школска недела, зарем не би сакале да отпатувате некаде на викенд, дали на плажа или посета на некоја планина?

За искачувањето на највисокиот врв во Јужна Америка и Аргентина, Аконкагва (6962 мнв.) пишувавме пред 2 недели, а денес пристигнаа и првите фотографии од експедицијата. Искачувањето траеше 12 дена, а симнувњето 3 дена. На експедицијата учествуваа 5 планинари, 3 од Србија и 2 од Македонија. Завршниот успон траеше 9 часа, а на врвот се искачија 4 планинари. Акцијата беше организирана од планинарското друштво „Предејане“ од Србија.

Експедицијата на познатиот руски патник и авантурист Фјодор Коњухов во четвртокот постави нов светски рекорд.

Нивниот лет со балон траел 55 часа и 9 минути, се наведува на официјалниот сајт на експедицијата.

Четворица членови на српско-македонски тим успешно го качија највисокиот врв на Јужна Америка и Аргентина, Аконкагва пишува на официјалната веб-страница на планинарскиот клуб Предејане кој е организатор на оваа акција.

Еден член поради висока температура се откажа на Нидо де Кондорес 5.500 метри надморска височина. Моментно сме во базниот камп Плаза ди Мулас од каде што ќе се спуштаме кон Пенитентес и Мендоза - пишува за акцијата на оваа страна.

Последни вести

Facebook

Барај