Фактот што не можете да одите не значи дека не можете да летате. Мет Томас е доказ за тоа. Тој е совршен пример за тоа дека силната волја има способност да се спротистави, па дури и на најсилните противници како телото, а резултатот е поубавиот живот од птичја перспектива.

Во минатото, Мет беше кајакар. Се разбира, како и многу други спортисти, тој не се ограничува само во една активност. Еден ден тој одлучил да излезе и да извози со планински велосипед. Силна доза на адреналин на отворено. Судбината, сепак, имала и други планови. Мет прави скок со голема брзина. Како резултат на тоа, се случува она кое не го посакува никој, паѓа. Овој инцидент го парализираше. Ова во суштина неговиот живот го носи во нов правец. Откако веќе сфатил што се случило, Мет е свесен дека нема веќе како да ги практикува омилените екстремни спортови.

Мет Томас

Ова е моментот кога тој слуша за параглајдерството. Неговиот живот се вратил повторно. Мет се запознава со спорт кој му одговара, иако е неподвижен. Тој научил да пилотира сам, а тоа го впушта во многу соло летови кои докажуваат дека нема состојба над која волјата не може да триумфира.