Четворица планинари од планинарското друштво ЗПСК „Макпетрол“ од Скопје кои под мотото „собираме по 2 денари од искачен метар за поддршка на семејствата со ретки болести“ беа на 10 дневна Алпска авантура каде акумулираа доволен број на црвени Алпски крвни зрнца и големо количество ендорфин кое ќе ги држи наредните месеци.

Нивната 10 дневна авантура започна од Јулиските Алпи, со искачување на Триглав (2864 м.), највисокиот врв во Словенија, искачувањето им започна од долината Крма. Следно искачување на листата беше на Доломитите во Италија на врвот Пунта Пениа - Мармолада (3343 м.) преку via ferrata рутата „Klettersteig“ и „Forcella“.

Alpi

После тоа следуваше највисокиот врв во Германија - Цугшпиц (2962 м.) исто преку via ferrata рута, а потоа и искачување на Алпшпиц (2628 м.) пирамидалниот врв над Гармиш-Партенкирхен, но поради лоши временски услови не го искачија врвот. За крај да стават точка на оваа авантура се обидоа да го искачат највисокиот врв во Австрија - Гросглокнер (3798 м.), но поради влошени временски услови успеаа да стигнат до 3500 метри, малку повеќе над домот Erzh Johann Hutte. Како што вели познатата изрека „не секогаш посетата на планината дозволува искачување на нејзиниот врв!“

Alpi

Воедно сите врвови од оваа авантура се од технички карактер според UIAA со оценка II/III, изодени беа околу 100 километри, со висинска разлика од 7200 D+.

Планините се тука и ќе останат и после нас.

Дејан Тодевски и Димитар Тодоровски од ПК Македон искористија 10тина убави летни денови да ги поминат на Алпи.

Прво се упатија во Австрија и го искачија највисокиот врв Гросглокнер (3798м.) преку рутата Штудлграт.

Западната македонска трансверзала долга 225 километри од Љуботен до Охрид оваа година ја завршија 8 планинари. Годинава во сопствена организација се впушија вдолж Шар Планина, Бистра, Стогово и Караорман.

Несомнено, настанот на годината во планинарството е обидот на Нирмал Пурџа да се искачи на сите 14 осумилјадарки во рок од седум месеци. Почнувајќи од 14 март 2019 година, па досега, шест од нив се зад него - Еверест, Лотце, Кангчензонга, Анапурна, Даулагири и Макалу. А според најновите информации и седмиот Нанга Парбат.

Викендот што претстои на 25-26 мај ќе се одржи 38мото традиционално искачување на Титов Врв во организација на Планинарскиот клуб „Љуботен“ од Тетово. По тој повод си направивме муабет со организаторите на настанот.

По повод големиот јубилеј, 30-годишнината од искачувањето на највисокиот врв на светот Монт Еверест од страна на битолчанецот Димитар Илиевски Мурато, во саботата на 11 мај се одржа традиционалниот планинарски марш до врвот Пелистер во организација на ПСК „Пелистер“ од Битола.

Последни вести

Превоз

Возен ред Македонски железници
Возен ред ЈСП Скопје

Најпопуларни вести

Сместување

Booking.com
logo-medium.png

Барај