Покрај Алекс Хонолд, оваа недела се појави нов соло качувач кој ги исполни насловните страници. Американскиот качувач Џим Рејнолдс привлече големо внимание во изминативе неколку дена, откако беше откриено дека направил слободно соло искачување на Серо Фиц Рој во Патагонија. Покрај тоа, ова соло искачување го направи со исклучително брзо темпо.

Фиц Рој кој е висок 3405 метри се смета за една од најисконските дестинации за искачување во целиот свет, нудејќи прекрасни погледи кои одат заедно со неговите предизвикувачки насоки. Едно од најголемите предизвици за надминување е тешкото карпесто лице од 1525 метри што е масивно во ширина и должина. На 21 март Рејнолдс се искачи по Северозападниот гребен (Northwest Ridge), искачувајќи го слободно и нагоре и надолу, а најимпресивно е тоа што тој го стори тоа за помалку од 15 и пол часа.

Fitz Roy

Иако ова беше прва посета на Рејнолдс во Патагонија, тој не е непознат меѓу качувачите. Во 2017 година тој постави брзински рекорд на искачување на Носот во Јосемити, а тоа искачување го направи со Бред Гобрајт. Последните три месеци тој ги помина во истражување на искачувањето во јужниот дел на Чиле и Аргентина, пред да го направи своето епско искачување на планината. Може да се обложите дека оваа експедиција дефинитивно ќе го постави на радарот меѓу качувачите и алпинистите, бидејќи вештините потребни за слободно соло искачување на планина како Фиц Рој е навистина импресивно.

Fitz Roy

Алекс Хонолд доби многу внимание за неговото слободно соло искачување на Ел Капитан и со право. Но, ова воздигнување на Фиц Рој е уште поимпресивно благодарение на поголемото ниво и понапреден терен. Насоката која Рејнолдс ја качуваше е со рејтинг 5.10c или 6b што е помалку тешкa од искачувањето на Хонолд на Free Rider, кој има рејтинг 5.13а или 7c+. Она што го прави ова искачување импресивно сепак е должината, промената на теренот, повисоката надморска височина, и подолгиот временски период кој бара да се остане фокусиран.

Повеќе за овој неверојатен подвиг, погледнете ја оваа приказна на National Geographic. Ќе ви помогне да го разберете целото искачување и да видите што постигна Рејнолдс. Ова е прилично фантастично.