Даулагири VII кој се издигнува на 7246 метри на северот од Непал е импресивен врв што ретко привлекува внимание. Бидејќи лежи во сенка на другите осумилјадарки, не е искачен толку често колку што треба.

Меѓутоа, за Бенедикт Бум, скијач и планинар, ова беше одлична можност, бидејќи минатата есен беше на планината во обид да направи брзински рекорд.

Неговата цел беше да се искачи на врвот за помалку од осум часа, а потоа да скија надолу кон Базниот Камп. Дали успешно го направи тоа? Треба само да го погледнете ова извонредно видео од овој потфат за да дознаете.