На 14 август, официјалните лица од Министерството за туризам на Непал објавија дека препорачуваат неколку нови правила кои се дизајнирани за подобрување на безбедноста на планината.

Овие промени се случуваат по бурната сезона на највисокиот врв во светот, во која 11 лица загинаа на планината. Неколку од овие смртни случаеви се случија по метежот кој се одвиваше високо и веднаш под врвот, каде качувачите чекаа во ред со часови чекајќи шанса да го достигнат врвот.

Со цел да се избегнат вакви ситуации во иднина, одделот за туризам сега препорачува сите качувачи на Еверест најпрво да се искачат на уште еден непалски врв од 6500 метри или повисок. Покрај тоа, службените лица исто така бараат од операторите на Еверест да спроведат цена, со која сите експедиции ќе чинат минимум 35.000 долари. Овие измени на правилата се предадени до Управниот совет на Непал за разгледување и потенцијално спроведување.

Mount Everest

Првата нова регулатива за Еверест со која се бара качувачите претходно да се искачат на уште еден врв од 6500 метри е секако добра. Ова не само што ги принудува качувачите да ги покажат своите вештини и искуство на друг понизок врв, исто така, носи повеќе бизнис активности во Непал, бидејќи ќе треба да има дозволи и оператори за сите „пониски“ врвови. Доколку оваа регулатива стапи на сила, тоа ќе значи дека сите нови качувачи нема да може да се придружат на тимот за искачување, да стигнат до базниот камп на Еверест и да се обидат кон највисокиот врв во светот. Наместо тоа, тие ќе мора прво да покажат минимално ниво на компетентност.

Регулативата со која се бара од операторите да наплаќаат најмалку 35.000 американски долари е малку поволна. Просечната цена на експедициите на Еверест се далеку повеќе од 35.000 американски долари, иако голем број нови, помалку искусни, непалски оператори нудат искачувања далеку под таа цена. Корекцијата на трошоците од 35.000 долари се чини дека ќе има мало влијание врз качувачката сцена, иако може да отсече некои неискусни планинари кои штотуку одвоиле доволно пари за да се качат на планината.

Прашањето кое секогаш се поставува е дали овие промени навистина ќе бидат имплементирани и ставени во сила. Непал има историја на креирање вакви величествени објави додека очите на јавноста се во фокусот, но штом се смират нештата, животот има тенденција да го врати начинот кој секогаш бил присутен без да се направени вистински промени. Дали има некоја причина да веруваме дека работите ќе бидат поинакви овој пат? Останува само да почекаме и да видиме.