Алекс Ханолд е еден од најдобрите и инспиративни слободни качувачи од сегашната генерација. Во јуни 2017 година, тој се искачи на Ел Капитан во Националниот парк Јосемити по должината на насоката Фрирајдер без јаже и заштитна опрема. Ел Капитан е висок 914 метри и никој досега не бил во можност да го искачи соло. Овој подвиг му носи слава во текот на ноќта, дури и надвор од качувачката заедница. И качувањето како спорт станува сè попопуларно низ целиот свет.

Детство

Алекс Ханолд е роден на 17 август 1985 година во Сакраменто, Калифорнија. Тој започнал да се искачува кога имал 11 години. Откако завршил средно училиште со среден успех од 4,7, тој бил прифатен да студира инженерство на Универзитетот Беркли во Калифорнија, а на 19-годишна возраст го напуштил универзитетот и оттогаш целото време го посветил на качување. Една од причините да започне слободно да качува без јаже е неговата срамежливост. Како тинејџер, неговите родители го охрабрувале да се качува, но тој не се осмелил да праша дали некој може да му обезбеди јаже, па затоа претпочитал да тренира сам. Омилениот регион на Алекс е Национален парк Јосемити заради своите импресивни sидови и поволните климатски услови во поголемиот дел од годината.

Alex Honnnold

Први достигнувања во искачувањето

Алекс Ханолд во 2008 година ја изненади јавноста со слободно соло искачување на Мунлајт Батрис (Moonlight Buttress) во Националниот парк Јута Зион. Следните бројни спектакуларни успеси на слободно соло искачување се искачување на насоата Half North Standard на Half Dome на 6 септември 2008 година (што го прави првиот човек кој го постигнал ова), искачувањето на Лоу Дере на планината Кинабалу во Борнео во 2009 година, многуте мали кули во пустината Енеди во Чад во 2010 година, слободно соло на Ел Сендеро Луминисо (5.12d) и многу други. Неговата слава брзо се рашири во долината Јосемити и наскоро стана еден од најпознатите качувачи на нашето време. За неговите први достигнувањеа и неговиот ран живот можете да прочитате повеќе во книгата Alone on the Wall.

Алекс живее во своето комбе веќе неколку години

Како и многу качувачи и Алекс исто така живее во комбе во текот на првите години како качувач. Тој живее во камп приколка уште од почетокот на кариерата, затоа што најпрактично му е тој да патува од место до место и да качува кога сака. Комбето е целосно опремено со кревет, мал фрижидер, шпорет на гас, соларна енергија и многу шкафчиња за својата опрема за качување.

Alex Honnnold

Слободното соло искачување на Ел Капитан

Неговиот најголем успех доаѓа со првото слободно соло искачување на Ел Капитан на 3 јуни 2017 година за 3 часа и 56 минути.

Како Алекс се подготвувал за искачувањето на Ел Капитан

Ако некој некогаш сакал да го искачи Ел Капитан без јаже, сите веруваа дека тоа ќе биде Алекс Хонолд. Тој повеќе од една година тренираше за ова искачување на различни места во САД, Кина, Европа и Мароко. Тесниот круг на пријатели и познаници кои знаеја за неговиот проект го чуваа во тајност.

Хонолд се обиде да се искачи соло на Ел Капитан на крајот од сезоната за искачување во 2016 година, но го прекина искачувањето негде на првите секции. За да биде сигурен дека сè ќе оди непречено за следниот обид, тој тренираше уште понапорно. Се искачуваше на многу долги насоки и не одмараше на тренинзите. Исто така, се искачуваше по насоката Фрирајдер многу пати со јаже за да го избере вистинскиот пат и да ги научи сите движења со рацете и нозете.

Постигнувањето на Алекс е феноменално затоа што насоката е повисока и од највисоката зграда во светот. Всушност, само уште двајца качувачи официјално изјавиле дека имаат намера да направат такво искачување, но не успеваат.

Alex Honnnold

Насоката што ја избира Хонолд, Фрирајдер, е тест за секој дел од неговото тело - од прстите до мускулите на нозете, а факторите на животната средина се дополнителни предизвици што тој мора да ги земе во предвид.

Филмот кој доби Оскар за најдобар документарен филм во 2019 година „Free Solo“ може да го гледате National Geographic или да го превземете од iMovies. Вреди да се погледне! Последните 20 минути од филмот го прикажуваат искачувањето на Ел Капитан без јаже. Сцени кои ќе ја ви ја кренат косата!

Како Алекс ја перцепира идејата за страв

Една од најинтересните работи за Хонолд е неговата перцепција за стравот. Ако го прашате дали некогаш имал страв од смрт, тој ќе ви каже да. Ова се случува кога тој имал 19 години и се подлизнал малку.

Тој признава дека кога почнал слободно да се качува, се плашел. Но, после многу тренинзи и искуство, тој веќе е во можност да не го доживее овој страв. Во филмот „Free Solo“, тој е подложен на истражување кое покажува дека неговата амигдала (делот од мозокот одговорен за чувството на страв) не е стимулирана на вообичаен начин како кај повеќето луѓе. Мора да се има предвид дека за да се искачи на Ел Капитан без јаже, Алекс тренира напорно по насоката со јаже. Тој се сеќава на сите чекори, и само кога е ментално и физички подготвен за настапот, прави успешно искачување. Психолошката подготовка за надминување на стравот не е полесна од физичката подготовка.

Alex Honnnold

Фондацијата Хонолд

Во 2012 година, кога Алекс имал 27 години, ја основал Фондацијата Хонолд. Поддржува мали социјални и еколошки организации и финансира иницијативи за чиста енергија ширум светот. Хонолд вели дека тој дава околу една третина од својот приход во неговата невладина организација. Понекогаш, тој исто така учествува во иницијативите, како што се гледа на почетната страница на фондацијата „Хонолд“, каде Алекс инсталира соларни панели на куќи во Ангола.

Алекс Ханолд е еден од најинтересните спортисти во современиот свет, но дефинитивно не е единствениот.