Лавина уби шест лица во Австрија во два одвоени инциденти. Најмалку пет лица беа затрупани од голема лавина во неделата наутро на планината во регионот Дахштајн на северот од Австрија. Жртвите беа дел од група која движеше со дрезги по планината.

Локалната полиција соопшти дека пет тела биле извлечени од лавината, која започнала на 2800 метри надморска висина. Загинатите се чешки државјани.

Исто така во неделата, 33-годишен полицаец почина во лавина во јужниот регион Каринтија близу врвот Гросглокнер. Локалната полиција соопшти дека тој загинал додека учествувал во вежба за обука.