Документарниот филм за Првата западна македонска трансверзала конечно објавен на интернет. Во режија на Горан Вуќиќ, говори за историјата на оваа трансверзала, и првото повторување во 2014 година. Таа води од врвот Љуботен па се до Охрид, поминувајќи ја цела Шар планина, Бистра, Стогово.

Од 2014 наваму секоја година во јули месец се поминува оваа трансверзала.