Минатиот месец светот беше вчудоневиден од слободното соло искачување на Алекс Хонолд на Ел Капитан, што можеби е најимпресивното остварување во искачувањето карпи некогаш.

Но, Хоннолд не е единствениот кој се качува без употреба на јажиња. Во ова видео, одиме во Јужна Африка да го следиме Мет Буш во слободното соло искачување на Парл планината, уште едeн тежок гранитен ѕид кој не се разликува многу од Јосемити.

Ќе се зачудите кога Мет ќе покаже доста сила, издржливост и вештина, додека ни кажува за зенот на качувањето во стил кој остава малку простор за грешка.