Загина Калина Велевска, членка на планинарското друштво „Трансверзалец“ од Скопје, вчера по пад во бездна на планината Ниџе, на врвот Кајмакчалан, заедно со нејзиниот пријател А.М.

Ќе остане запаметена по бројните авантури и патешествија кои ги поминуваше на планините, а воедно и ги споделуваше со јавноста преку нејзиниот планински дневник насловен „Од дневникот на една планинарка“.

Живееше за планините и тие и станаа вечен дом, нека почива во мир!

Дел од написите „Од дневникот на една планинарка“:

- Корабски водопад
- И тогаш ги запознав карпите
- Пелистер и Бистра
- Добра Вода
- Операција Исток