Via ferratа е италијански назив за обезбедени, односно клинчани планинарски патеки, кои под името „ферата“ се вметнале и во нашиот планинарски жаргон.

Загина Калина Велевска, членка на планинарското друштво „Трансверзалец“ од Скопје, вчера по пад во бездна на планината Ниџе, на врвот Кајмакчалан, заедно со нејзиниот пријател А.М.

Пред 141 годинa, односно 1877 година, Виенскиот војно-географски институт, преку своите карти, го прогласил шарпланинскиот врв Љуботен за највисок врв на Балканскиот полуостров.

На 28-ми јануари ненадејно почина Перо Атанасов на враќање од искачувањето на Титов врв, каде доживеал срцев удар кој бил кобен за него.

Градоначалникот на Сент Герваис и советник за подрачјето на Мон Блан, Жан-Марк Пеилекс го потпиша локалниот подзаконски акт кој ја проширува минималната опрема која треба да ја имаат планинарите кои сакаат да го искачат Мон Блан преку Гуте рутата. Оваа законска одредба веднаш стапи на сила.

Група од 60 туристи била присилена да повика спасителна служба откако водичот ги оставил на падините на австриските планини. Водичот тргнал со нив во алкохолизирана состојба, а потоа изненадно исчезнал, оставајќи ги туристите сами да се снаоѓаат.

Членовите на планинарскиот клуб „Македон“, Петар Ивановски и Стоицев Стоилко новата 2018 година ја дочекаа на Титов врв 2747 мнв. Нив ги придружуваше и Дејан Николовски.

Последни вести

Најпопуларни вести

Facebook

logo-medium.png

Барај