Ули Штек, кој загина во Непал на 30 април, е веројатно најголемиот алпинист на оваа генерација. Целта како траверсот на Еверест-Лотце преку рутата Хорнбеин, објективно не е опасна на ист начин како и неговите брзински соло искачувања на Алпите. Но, на крајот качувањето е сериозна работа, па дури и најдобрите се предмет на среќа на високите планини.

Кален Ториен професионална скијачка и авантуристка, минатата есен пројде 400 километри и 18 дена во соло предизвик на Сиера Невада, планински венец во западниот дел на САД. Прашањето ќе биде „Ама, зошто?“

Викендот што измина (21-23 април) по 38-ми пат се одржа Богомилскиот марш во организација на Планинско-спортското друштво „Бистра“ од Скопје. На маршот земаа учество 14 планинари од различни планинарски друштва. Истиот викенд своја планинарска акција имаше и планинарското друштво „Трансверзалец“ од Скопје во чест на чичко Јосиф Илковски, која се одржува 14ти пат, а се оди од Чеплес до врвот на планината Китка.

Планинари шест години, а веќе половина од тоа време, што би се рекло три години, минал на планина. Битолскиот планинар Влатко Kрбалески од 2.190 дена, колку што бројат шест години, 1.050 дена поминал на планини во земјава и во странство. Ни снегот до половина, сибирските температури, силните ветрови, па ни горештините не го натераа да мирува.

Потресот со јачина од 7,8 степени по Рихтерова скала го разруши Непал во 2015 година усмртувајќи речиси 9000 луѓе. Потресот покрена голема лавина на Еверест која пројде низ базниот логор при што загинаа 22 лица.

Меѓу планинарите и алпинистите секогаш е забавно да се дебатира кој се најголеми планинари на сите времиња. Се разбира, таквата листа е секогаш субјективна, особено кога се зборува за планинари во различни епохи.

Сигурно многупати сте слушнале за „Seven Summits“ или „7-те врвови“, но што точно значи тоа. Тоа се група на највисоките планини односно врвови на секој од 7-те континенти. Да се качите на секој врв, се смета за голем планинарски потфат!

Кога станува збор за планинарењето и алпинизмот, постојат неколку врвови што се од големо значење, а еден од нив е и Матерхорн. Се издигнува на височина од 4478 метри, а во историјата бил одличен терен за обука на некои од најдобрите алпинисти.

Последни вести

Facebook

Барај