Вчера објавивме дека шпанскиот планински тркач Килиан Жорнет постави нов брзински рекорд на Еверест. Не постои сомнеж дека 26 часа искачување за Килиан се импресивен подвиг. Особено кога ќе се земе во предвид дека имал проблеми со стомакот на околу 7700 метри, но во секој случај продолжил и дал се од себе.

Изминатата есен, шпанскиот планински тркач Килиан Жорнет беше на северната страна на Монт Еверест во обид да постави нов брзински рекорд на планината. Овие обиди беа попречени поради ужасните временски услови, но Жорнет не се откажа овде, ветувајќи дека ќе се врати во исполнување на овој подвиг.

Третото зимско издание на Церипашина Вертикал помина во одлични услови и енергија од страна на сите учесници. Поради променливите временски услови и новата покривка од снег трката беше скратена до заслонот на Церипашина (2390 мнв), а зимскиот предизвик го прифатија 26 души од кои 25 успешно го завршија.

Последни вести

Превоз

Возен ред Македонски железници
Возен ред ЈСП Скопје

Најпопуларни вести

Сместување

Booking.com
logo-medium.png

Барај