Во 2017тата година на 25 декември тројца наши планински тркачи се упатија во обид за зимско брзинско искачување на трите највисоки балкански врва на три планински масиви.

Кратко видео од првото учество на македонски тим на трката “Ред Фокс Елбрус“ до највисокиот врв во Европа - Елбрус 5642 мнв. Целиот тим во состав Александар Кирковски, Кирил Филиповски, Дејан Тодевски и Марјан Бонев направи успешно аклиматизационо искачување на Елбрус 5642 мнв на 01.05.2017.

Овогодинешната трка Ultra-Trail du Mont-Blanc се одржа изминатиот викенд, каде се собраа едни од најдобрите тркачи во светот, кои тргнаа по тешкиот пат околу планината.

Skyrunning-от постои стотици илјади години. Но, не како спортска дисциплина и не во форма по која е препознатлив во светот. Луѓето во планините оделе воглавно од потреба: поради војна, верски прогон, лов, криумчарење... често и од чиста човечка радозналост за нешто што е: мистично, тешко достижно, непримечиво...

Вчера објавивме дека шпанскиот планински тркач Килиан Жорнет постави нов брзински рекорд на Еверест. Не постои сомнеж дека 26 часа искачување за Килиан се импресивен подвиг. Особено кога ќе се земе во предвид дека имал проблеми со стомакот на околу 7700 метри, но во секој случај продолжил и дал се од себе.

Последни вести

Најпопуларни вести

Facebook

logo-medium.png

Барај