Денес, на северната Земјина полутопка почнува зимата, а во истиот момент, на јужната Земјина полутопка почнува летото.

Зимата ни пристигнува точно во 17:28 часот, во моментот кога е зимска краткоденица.

На денот на почетокот на зимата, денот е најкраток, а ноќта најдолга.

Зимата ќе трае се до 20 март кога настапува пролетта, односно пролетната рамноденица.