Лиен Фелеј не е обична мајка. Таа не беше ниту обично дете или девојка. Израснала во родниот Фаирбенкс меѓу прекрасните пејзажи на Алјаска, одејќи на неверојатни авантури со нејзините родители, инаку е поранешен планински водич и глечерски научник.

Таа својот прв обид на искачување на Денали го направи на 17 години, за потоа да стане водич на Денали, истотака и водич на хели-ски авантури во Валдез, и безбедносен инструктор за лавини.

Кога забремени одлучи на најдобар начин да ги задржи планините како дел од нејзиниот живот, и како мајка стана комерцијален пилот на мали авиони.

Таа сега е горд сопственик на авион, Пајпер Пејсер. Фелеј нејзините работни денови ги поминува летајќи над глечерите, а вечерите дома со своето семејство. Авионот стана основно семејно возило, таа и нејзиниот сопруг Такер Ченовет и нивната ќерка Скај редовно летаат длабоко во дивините, воведувајќи ја Скај во истите дивини кои и го обликуваа извонредниот живот на Фелеј.