Тоа се случи кога добив понуда да бидам слугинка во хотел и така решив да дадам отказ од мојата работа во национално списание и да го напуштам Њујорк. Но, јас не тргувам со мојот лаптоп за куќна помошничка, но всушност сфатив, дури и за секунда, се убедив себеси дека треба да променам нешто во врска со мојот живот.

Бев на патување со хеликоптер по Канадските планини. Нивните патувања се, барем за мене, совршена комбинација на комфорт и авантура. Ги поминувате ноќите во еден од нивните преубави преноќувалишта длабоко во планинскиот масив Колумбија, кој се протега во канадската провинција Британска Колумбија, а преку ден сте пренесени со хеликоптер до далечни недопрени места, а потоа кружите високо околу врвовите, со видици кои ве остваат без здив, без трага од цивилизација.

Columbia Mountains

Што може патувањето може да направи за вас? Да ве истресе доволно далеку, надвор од вашата рутина во која се чувствувате себеси нормално и добро, за да на крај одлучите дека промените се неопходни. За мене, тоа беше да се биде опкружен со прекрасни, снежни планини кои допреа со извесна смисла во мене. Многу патував за работата, но во тој момент сфатив дека никогаш не мислев за враќање дома, се до следното патување. Никогаш не сакав да запрам со патување, но сакав да ја донесам дома радоста што ја чувствував во текот на патувањето.

Тоа патување во Канада ми го кристализираше она што го сакав од местото каде живеев. По пет години губење во бетонските кањони на Менхетен, сакав да го видам хоризонтот. Сакав реални планини во близина - со остри врвови кои може да се најдат само на запад во САД. Сакав да бидам опкружена со луѓе кои ги ценат овие работи како и јас, а не со оние кои се жалат (или потајно се фалат) за тоа колку часа работеле таа недела и сл.

Columbia Mountains

Не го земав мојот планински водич на оваа понуда - дури не ни скијам, за Божја волја, но неколку месеци подоцна сум толку далеку од работата што ја обожавав, групата на блиски пријатели, и единствената држава која ја нарекував дом (освен четири години на колеџ во Бостон). Кога ќе се сетам сега на тоа, речиси десет години подоцна, селејќи се низ земјата, во Сан Франциско, ми се чини како да било застрашувачки, но во тоа време не сметав дека тоа треба да биде изборот. Патувањето ми даде дар за нова перспектива, се почувствував присилена, на начин на кој што никогаш не сум го имала пред тоа, за да го преобликувам мојот живот да се приспособи на тоа.

Сеуште живеам во Беј Ареа, и си го најдов мојот хоризонт во отворениот простор на Марин Каунти, каде што пешачам најмалку еднаш неделно. Секако сеуште патувам често колку што можам. Единствената разлика е што сега гледам и да се вратам дома.

Columbia Mountains

Работата на Брук како патеписец ја одведе во обиколка низ целиот свет. Беше уредник на Condé Nast Traveler повеќе од десет години.

Брук Вилкинсон