Кампингот во последниве години еволуираше како популарна практика. По појавата и на модерните камп приколки, неколку дена со шатор во природа веќе не се заштитен знак само за авантуристите и љубителите на слободниот дух, туку на сите кои сакаат да имаат корист од удобноста на природата, без да се лишуваат од комфорот.

Всушност, сепак, кампувањето е практика која започна уште во 20-тите години на минатиот век. Првиот уреден камп се нарекувал „Cunningham Camp“ и бил лоциран на островот Ман, кој се наоѓа помеѓу Велика Британија и Ирска. Интересно е тоа што само мажи биле примени во кампот на островот Ман.

Како било тоа низ годините, погледнете во следната галерија.

{gallery}blog/razno/vintage-camp{/gallery}