Од 1 јули оваа година во Нов Зеланд стапи на сила забраната за употреба на пластични кеси за еднократна употреба. Во овој поглед, комерцијалните локации низ целата земја нема да понудат слични производи на своите клиенти.

Одлуката за оваа забрана беше донесена во август минатата година по петицијата потпишана од 65 000 луѓе.

Заменик министерот за животна средина на Нов Зеланд, Јуџин Саг, изјави:

Оваа забрана треба да обезбеди помалку отпад во реките и морињата, така што морнарите, птиците и водоземците се помалку ранливи.