Изминатиот викенд се одржа првиот настан од Светското првенство во спортско качување за оваа сезона што се издвојува со рекорден број учесници - 36 проценти повеќе од минатата година. Вклучувањето на спортското качување во програмата на Летните олимписки игри во Токио во 2020 година најверојатно е меѓу водечките причини кој е од голем интерес.

По повод на сериозниот развој на спортот, меѓународната федерација во последниот месец претстави серија на интересни иновации. Тие се одразија и на Светското првенство во Мејринген, Швајцарија, каде што многу мал број на учесници успеаа да преминат во финалната серија на болдерски проблеми. Настанот се одржа во две категории, мажи и жени.

Ѕидот беше подигнат на овој настан, не само со тешкотијата на правците, но и со новото временско ограничување од точно четири минути. Според него, успешно завршување на насоката се признава само ако е исполнето во рамките на тоа време. До оваа година четирите минути имаа значење до моментот во кој учесниците се одделуваат од земјата - тогаш натпреварувачот можеше да заврши ја линијата смирено.

Шона Кокс беше меѓу ретките учесници во Мејринген која успеа да ги надмине успешно четирите болдер проблеми во финалето и тоа со голема доверба. Англичанката беше прва и ја потврди шампионската титула од минатата година. Фуџи Кокоро, од Јапонија, изненадувачки го зема првото место кај мажите. Општо земено, во машката категорија во првата четворка имаше тројца претставници на Јапонија, а вкупно, меѓу првите 21 рангирани учесници, седум беа Јапонци. Детали и атрактивни кадри од финалето ќе најдете во следното видео.

Освен во болдер, скратено беше времето и за дисциплината на водење на настаните во програмата на меѓународната федерација. Времето за финалето беше променето од осум на шест минути.

Во февруари федерацијата го објави и специфичниот формат, со кој спортското качување ќе присуствува на претстојното издание на Олимписките игри. Во блиска иднина, тоа се Младинските летни олимписки игри следната година во Буенос Аирес и Летните олимписки игри во 2020 во Токио. Според одлуката, претставувањето на планинарите олимпијци ќе биде формирана од резултатите во трите одделни дисциплини - водење, брзина и болдер. Тоа само по себе става огромен предизвик пред качувачите кои сакаат да се натпреваруваат на Олимписките игри поради фактот дека трите дисциплини бараат доста различни вештини и подготовки.