Нуркањето е еден спорт кој претставува екстремен туризам.

Тоа ги открива тајните на подводниот свет и ја унапредува вашата самоконтрола на телото. Неколку лекции за нуркање ќе ви овозможат незаборавна авантура во длабочините во еден поинаков свет.

Но, за да го практикувате ова, потребно е добро здравје, да може брзо да пливате и да се прилагодувате на животната средина. За да се започне со ваква авантура, треба да поминете специјален курс или обука. Кога прв пат ќе нурнете во отворени води, ќе бидете придружени од професионалци.

Веројатно се прашувате како се чувствува човек на првите часови по нуркање, во апсолутна бестежинска состојба, збунет и неспособен да ги синхронизира мислите, движењата и дишењето. Но, ова е нормално чувство. Тоа е затоа што пливањето над вода нема никаква врска со пливање/нуркање под неа.

При нуркање треба да научите да дишете преку устата, а во исто време да го стиснете носот, за да се израмни притисокот, бидејќи во спротивно може да испукаат ушните тапанчиња. Колку подлабоко ќе се симнете, толку ќе бидат помазни вашите движења.

Истотака, имајте на ум дека при длабочина над 25 метри, количината на азот во крвта е толку голема што настапува т.н. „азотна наркоза“. Свеста се замаглува, се крши главната координација на движењата и се изразува состојбата на веселост, која се граничи со несоодветност. Во овој момент, многу е важно да имате некој околу вас за да не направите некоја глупост.

Патот до површината треба да биде бавен, со длабоки вдишувања и издишувања во одредени интервали, така што вашето тело ќе може да се ослободи од акумулираниот азот.

Најмалку на почетокот нуркањето бара редовна практика за брзо да се совлада подводната шема на однесување. Сепак, постепено ќе дојдете во синхронизација со светот на морските суштества.

Постојат многу придобивки од овој невообичаен спорт. Нуркањето ја подобрува координацијата и концентрацијата, освежувачката свест. Исто така го подобрува респираторниот систем, бидејќи белите дробови треба да работат побрзо за да се добие количината на кислород од аквалан. Со други зборови, нуркањето ја зајакнува целокупната физичка и ментална благосостојба на телото.