Поголемиот дел од луѓето, ако ги прашате да ви раскажат некој незаборавен момент од нивниот живот, можеби ќе ви споделат нешто на што се горди, но сепак препознатливо: подготовка за својата венчавка, изгрејсонце на некој врв или некој фудбалски натпревар.

Но Пол Никлен споделува моменти од еден поинаков свет. Канадскиот фотограф, кој е израснат во заедницата на Инуитите од околу 300 луѓе, ја посвети својата кариера на документирање на животни и пејсажи кои го одземаат здивот од поларните региони. За него, извонредни моменти, како трчање гол под ноќното небо во тундра пред својот камп, или хранење на пингвини од фоки, се дел од неговата работа.

Во прилог се неколку фотографии доловени од поларниот свет.

{gallery}blog/razno/icyWorld{/gallery}