Џејк Бартон Карпентер, пионерот во сноубординг индустријата, основач на Burton Snowboards, кој го внесе овој спорт како олимписки спорт, почина на 65 годишна возраст како резултат на компликации од повторлив карцином, се вели во соопштението на компанијата. Светот започна да му оддава почит.

Работејќи во позајмената штала во Лондондери, Вермонт, Бартон ја предводеше сноубординг индустријата во 1977 година. 20 години подоцна, сноубордингот беше признат како олимписки спорт на Зимските олимписки игри во 1998 година во Нагано, Јапонија. Иако немал искуство во производство, Бартон бил инспириран да ги донесе своите иновативни идеи во производство од неговото искуство како тинејџер со „сноуфер“ (анг. snurfer) штица со заоблен врв и јаже за држење.

Jake Burton

Тој разви систем за прикопчување на возачите за нивните штици и понуди поголема контрола отколку со јаже. Иако неговите штици првично беа забранети во ски-центрите низ целата земја, Бартон опстои со безброј отфрлања, за да го претвори овој зимски спорт во олимписки спорт во моќните ски-центри. Сноубордингот се разви од непосакуван и небезбеден спорт во спорт кој стана еднаков со скијањето, благодарение на Бартон.

Компанијата во првата година продаде само 300 штици, но сепак, упорноста, иновативниот дух и страста на Бартон, ја претворија неговата новородена компанија во индустрија од милијарди долари.