Можеби многу пати сте забележале дека има многу луѓе кои бараат начини да ги прошират екстремните спортови што ги практикуваат. Така голем дел од нив сигурно успеваат.

Жената планинарка е посебно суштество - таа не може да остане незабележана. Таа има длабока поврзаност со природата, страст со кој се впушта во авантура, ентузијазам со кој приоѓа кон сè, и преовладува со адреналин. Сите овие карактеристики ја прават нејзината слика разновидна и привлекуваат внимание на сите околу неа.

A. Избери планина на која сакаш да се искачиш: не обрнувај внимание што велат другите, како на пример „таа таму е поубава“, или „таа таму е полесна“. Ќе потрошиш многу енергија и ентузијазам за да ја постигнеш својата цел, така што ти си одговорен и би требало да бидеш сигурен во тоа што го правиш.

„Качи се на планина и слушни што ќе ти рече“. Планините во нас можат да побудат силни чувства, кои пред стотина години ги откри Џон Мјур. Нивната величенственост во нас предизвикува голема восхит, нивната природа не опејува, а мирот не опушта. Секоја година милиони луѓе одат на планина за да уживаат во преубавите погледи кои не опуштаат. „Планините се предмет на вечно весхитување и инспирација на секое друштво и култура“, изјави Клаус Тоепфер, извршен директор на програмата за Обединетите нации.

Денес, на северната Земјина полутопка почнува зимата, а во истиот момент, на јужната Земјина полутопка почнува летото.

„Библијата за планинарските експедиции во Непал“ или поточно Хималајската база на податоци сега е достапна за секого. Претходно, информациите содржани во базата беа достапни само на CD, но чуварите на евиденциите зад овој богат ресурс ги објавија податоците онлајн на himalayandatabase.com каде симнувањето е бесплатно.

Последни вести

Превоз

Возен ред Македонски железници
Возен ред ЈСП Скопје

Најпопуларни вести

Сместување

Booking.com
logo-medium.png

Барај