Кампингот во последниве години еволуираше како популарна практика. По појавата и на модерните камп приколки, неколку дена со шатор во природа веќе не се заштитен знак само за авантуристите и љубителите на слободниот дух, туку на сите кои сакаат да имаат корист од удобноста на природата, без да се лишуваат од комфорот.

На аголот на качувачките насоки Гнар и Сенд Ит, компанијата 37,5, која произведува материјали за контрола на температурата кои се наоѓаат во производите на Adidas, Rab и Point6, отвори дводневна поп-ап продавница на кањонот Елдорадо.

Погледнете го ова страшно и возбудливо возење на тројца планински велосипедисти како прават брзо и диво спуштање од Доломитите во Италија.

Огромен леден брег со маса од илјада милијарди тони, еден од најголемите некогаш видени, се откина од Антартикот, соопштија денес истражувачите од британскиот универзитет Свонси.

Кон крајот на наредниот месец, Војислав Гушевски и Горан Величковиќ, тргнуваат на една несекојдневна и необична авантура на велосипед. Ја нарекуваат Via Adriatica, рута која ќе ја возат од главниот град на Словенија, Љубљана, па преку целото Јадранско приморје, преку поголемите хрватски и црногорски градови, преку Шкодра (Скадар) и Тирана во Албанија, се до македонскиот бисер, Охрид.

Во месноста Лешница, едeн од најубавите предели на Шар Планина, со употреба на тешка механизација пробиени се два пата кои водат кон оближните бачила. На ваквото уништување на природната убавина на Шар Планина реагираат невладините организации познати како Платформа „Пријатели на Шара“, кои лобираат Шар Планина да стане национален парк. Тие сметаат дека изградбата на патишта во срцето на идниот национален парк, посебно во овој дел кој треба да биде строго заштитена зона, е апсурдно и загрижувачки за живиот свет на планината.

ПК Љуботен е доброволно, масовно, непартиско здружение на граѓани, кое работи и делува кон реализација на конкретни цели и задачи во областа на рекреативните спортови, планинскиот туризам, и образование.

Последни вести

Превоз

Возен ред Македонски железници
Возен ред ЈСП Скопје

Најпопуларни вести

Сместување

Booking.com
logo-medium.png

Барај