Чувството на слобода која ни го дава природата во која уживаме е многу убава работа. Ветер во косата, сонце на лицето, адреналин во крвта... Можеме се што ќе посакаме, и ништо, баш ништо не смее да ни попречи.

Планинарењето не значи само искачување на врвови и да се обиколуваат планините, туку на вистинскиот планинар тоа му е начин и стил на живот. Тој ја живее планината, се грижи за неа, ја штити, и се восхитува, а истовремено во себе носи големо стравопочитување кон неа.

Планирате следно патување, подготвивте маршрута, ги одбравте местата кои што сакате да ги видите и... секогаш стигнувате до сместувањето. Треба да се сместите негде и да ги одморите нозете после долгите прошетки. Но, колку често сте биле на место каде ќе ги задоволите вашите очекувања на релаксирачки одмор?

Планинарите се практични луѓе. Секако дека се - на кој би му дале да носи непотребни работи на грбот или во раце? Но, овие пет корисни и забавни работи секој планинар може да ги понесе со себе, а на планина ќе му бидат од корист или ќе го успоруваат.

Чевлите се основен дел од планинарската опрема. Или подобро речено основен дел од опремата за секој кој тргнува на излет во планина. Основната функција на чевлите е да се чувствуваме сигурно на секој терен на кој можеме да се најдеме на планина.

Кога почнуваме приказна за дивите животни на планина не може да не се завртиме зад себе и да констатираме дека се уште сме немале некое лошо искуство.

Висинската болест е назив на збир на симптоми кои се јавуваат при престој на голема надморска висина. Обично се јавува над 2500 метри, често при брзо искачување кое не дозволува телото да се прилагоди. Во поголемиот број случаеви се работи за благо пореметување кое вклучува главоболка, губење на апетит и мачнини и не побарува лекарска интервенција.

Последни вести

Превоз

Возен ред Македонски железници
Возен ред ЈСП Скопје

Најпопуларни вести

Сместување

Booking.com
logo-medium.png

Барај