Gore-tex е водоотпорна и дишлива мембрана која е измислена во 1969 година од Вилберт Ли Гор.

Мембраната ја одбива водата, додека дозволува да помине водената пареа и е дизајнирана да биде лесна ткаенина за сите временски услови.

Составена е од растеглив политетрафлуороетилен (PTFE), кој е попознат под генеричкиот заштитен знак Тефлон.

Во продолжение ќе видиме неколку тестови на Gore-tex мембраната кои гарантираат дека ќе останете суви при неповолни временски услови.

Тест за непропустливост на вода

Тест за непропустливост на ветер

Тест за дишливост