Современите времиња во кои живееме, нè опколија во целосно монотон живот, кој се состои од зјапање во мали екрани, останување дома или поминување време во трговските центри. За да ги пронајдат „своите 5 минути“, родителите им ги даваат своите мобилни телефони или таблети на своите деца, оставајќи ги во виртуелна забава, а многу деца се повеќе имаат потешкотии во учењето и го гледаат училиштето како товар или неопходно зло.

Поимот „учење“ кај децата предизвикува непријатност затоа што првите асоцијации се „контрола - преглед - лоши оценки - казни“, што на крајот предизвикува вознемиреност и нервоза кај децата, а на крај и одредено отстапување кон учењето. Се појавуват различни педагошки методи за да ги советуваат родителите за тоа како подобро да ги учат децата и да го поминат целото време, а нашиот совет за вас е многу едноставен - однесете ги на планина!

Планинска школа

Дали децата го мразат учењето?

Факт е дека поимот учење или кратката заповед кон детето „Оди да учиш!“ кај децата предизвикува непријатност и страв. Притисокот од добивање добри оценки во спротивно ќе биде казнет заради неисполнување на очекувањата. Поразувачки е што помалку и помалку деца и тинејџери читаат книги, а виртуелниот свет што им го овозможуваме преку интернетот и мобилните всушност го убива нивниот интерес за специфични хобија затоа што се преплавени со информации. Терминот „учење“ е поврзан со училиштето, па така зборот звучи како нешто негативно, но во основа децата сакаат да учат. Важно е како некоја тема им се објаснува, кој им ја објаснува и што вклучува таквото учење.

Доколку размислувате да ги едуцирате за екскурзии, оваа компонента вклучува патување. И децата сакаат да патуваат! Додека старите педагошки методи се сведуваат на изјавата „Наставата не смее да биде претстава!“, сепак ве советуваме - ако сакате на вашите деца да им го привлечете вниманието и целта ви е да научат нешто, бидете фантастични актери и забавувачи кои ќе им прикажат претстава од прва класа!

Планинска школа

Зошто планината?

Планината вклучува патување бидејќи до неа мора да стигнете. Децата сакаат да патуваат, а фактот дека ќе одат во некоја непозната локација во нив предизвикува љубопитност и возбуда. Ако сакаат тој викенд да останат во градот и да си играат со другарите, обидете се да се организирате да ги поведете и нивните другари со што би им било позабавно.

Планинарската тура во никој случај не смее да биде тешка. Колку и да имаат енергија децата, не сметајте дека ќе пешачат пет, шест или повеќе часови (освен ако веќе не биле на неколку планински тури и навистина сакаат многу да шетаат). Речиси сите планини кај нас ви даваат можност да организирате екскурзии за деца: со автомобил можете да стигнете до планинарски дом и да го посетите блискиот врв или друга атракција. На децата ќе им биде многу интересно после градската бучава да ја доживеат шумската тишина, да пешачат по земја, отколку по асфалт, да ги преминуваат скршените гранки.

Ќе им биде интересно чувството да останат на висина да ја гледаат долината. Наскоро ќе заборават на мобилните телефони, игрите, инстаграм и сериите.

Планинска школа

Ние сме само гости во шумата - но сме добредојдени!

Децата малку се плашат од шумата затоа што од мали во градинка тие учеле за волкот и опасната мечка. Не ги плашете понатаму, објаснете им дека животните се потполно безопасни за планинарите затоа што се плашат од луѓето и попрво би избегале. Со исклучок на кучињата и мачките, едно дете нема можност да види егзотично животно во градот (освен ако не го однесете во зоолошка градина), ќе биде голема привлечност да види во живо верверица, срна, елен, дивокоза или зајак. Планинарските тури често поминуваат низ села и пасишта, така што ќе видат домашни животни кои не се во градот. Живееме во време кога ги нема ни во селата, па затоа во руралните средини е исклучително интересно да се забележат пасишта со крави, стадо овци или коњи. Зборувајте им на децата за важноста на шумата, зошто сè потребни и каква улога играат дрвјата во нашите животи. Научете ги на еколошки вредности, нека научат дека на планина нема канти за отпадоци, и нема кој да исчисти, и едно дрво кое расте 50+ години може да се сруши за само неколку минути и да се направат моливи и тетратки.

Планинска школа

Секој врв е како Монт Еверест!

Бидејќи децата се мали, целиот свет им изгледа огромен. Ако ги однесете на било која планина, тие ќе имаат грандиозно чувство како да се искачиле на Хималаите! Ќе бидат воодушевени од тоа како се искачиле на врвот со свои нозе и со задоволство ќе разговараат за тоа кога ќе се вратат дома, во градинка или училиште. Ќе бидат фасцинирани од погледот, од падините и особено од контактот со карпите, што ќе им даде доволно адреналин и чувство дека се вистински мали алпинисти. Понесете мала тетратка во која детето ќе собира печати (скоро во секој планинарски дом или врв ги има) и запишете ги основните работи од екскурзијата за да запомни каде всушност го поминал викендот. Помогнете им во водењето на својот мал дневник, тој ќе им биде поттик повторно да ги однесете некаде!

Потрудете се планинарењето да не биде само пешачење!

Ако планинарскиот излет се состои само од пешачење, може да биде заморно за децата и да создадат контра-ефект. Мора да ја завршите екскурзијата со забава и да ја конципирате, одведете ги децата на интересни места.

Планинска школа

Училиштето и планината се симбиоза на знаењето

На планина, може да поминете низ забава со вашето дете за сите оние работи кои го мачат на училиште: природа и општество, македонски, географија, историја, ликовно и музичко. Запознавањето со културата и луѓето на планината на која се искачувате е составен дел од планинарењето: однесете го вашето дете во музеј, манастир, црква.

Објаснете му зошто некоја градба е посебна и зошто е важна за нашата историја. Кажете им на децата за битките кои биле важни за нашата земја и однесете ги на настани кои прикажуваат средновековни битки, кажете им за филмовите кои се снимале на различни локации. Интересно е децата да слушнат како планините и врвовите ги добиле своите имиња, и сè што ќе видат и слушнат ќе им помогне да го совладаат училишниот материјал!

Ова училиште е супер ефтино!

Во економската криза која владее, не е лесно да се организираат патувања со деца, но тие не мора да бидат далечни или скапи. Планините во Македонија се блиску до сите поголеми градови, а гастрономската понуда во планинските домови не е скапа. На крајот на краиштата, можете да направите сендвичи од дома. Покрај тоа што планинарскиот излет ќе биде интересен за вашето дете, ќе биде и за вас. На крајот на краиштата, квалитетното семејно здружување е непроценливо!

Планинска школа

Во позадина и пред сè - здравјето на децата!

Професорите по физичко образование не можат да сторат многу, а градските игралишта и спортските терени се празни затоа што децата се занимаваат со спорт на компјутер. Кога ќе одат на планинарска тура и ќе се чувствуваат уморни во нозете, ќе бидат горди на самите себе. Приближете ги до успехот, кажете им колку километри поминале денес и колку метри надморска висина надминале. Пешачењето е исто така можност да се оддалечите од нездравата исхрана: покрај тоа што вашето дете ќе се раздвижи, запознајте го со светот на гастрономските задоволства кои ќе имаат позитивно влијание врз неговото младо тело. Многу деца имаат фаза кога не сакаат да јадат ништо и се многу пребирливи, а на планина се е пофино и ќе јадат дури и она што не би било нормално. Љубовта кон планината која ќе ја всадите во нивното детство ќе остане убава меморија за нив - повеќето од овие деца ќе се вратат на планините откако би завршиле средно училиште и факултет, а подоцна ќе ги одгледуваат своите деца како и вие нив!