Научниците доакажале дека планинарењето го менува нашиот мозок. „Мирот на природата ќе се впие во тебе како што сонцето се влева во дрвјата. Ветровите ќе ја вдахнат својата свежина во тебе, а бурите својата енергија, додека грижите ќе се исфрлат како есенски лисја“, напиша Џон Мјур во списанието „Наши национални паркови“. Џон Мјур јасно ја сфатил суштинската вредност на „трошењето“ на времето во природа.

Зимските планински искачувања можат да бидат многу забавни, авантуристички и со сигурност, многу убави. Планината во зима е доста привлечна, но може да крие и голем број опасности за оние кои не се претпазливи и внимателни.

Движењето во планина се разликува од движењето во низините или градското опкружување. Во моментот на планинарење постојат поголеми опасности од пад и повреди. За да ги сведеме тие опасности на миминум, битно е да се познаваат некои основни работи.

Ако сте шетале во шума барем еднаш во вашиот живот, сте уживале во убавината на природата. Тоа е причина зошто некои луѓе бираат да живеат во шумите или покрај нив и зошто други луѓе патуваат илјадници километри да шетаат во шумските предели на Редвуд, прашумите во Костарика или Еквадор.

Ако одите на долга и тешка планинарска тура, сигурно е тешко да се одолее да не се натрупа ранецот со чоколади, колачиња и останати слатки задоволства, бидејќи таа храна никако не е добра за планинарите, тврдат експертите.

Најдобро е да се тргне од наједноставните планини кои ни се во близина, секој град во близина има барем една лесна планина или рид за почетници, а тоа е она што ви е потребно... Само треба да се тргне, како да е тоа наједноставната работа на светот. И е наједноставна, верувајте ќе ви се допадне.

Денес, напредокот на технологијата и развојот на апликациите за паметни телефони ни даваат целосна слобода да го организираме самото патување од соништата.

Последни вести

Најпопуларни вести

Facebook

logo-medium.png

Барај