Ранецот секогаш е со нас - на сонце, студ, ветер, снег и дожд. Во него го собираме целиот дом за време на пат, па затоа треба да се погрижиме неколкудневниот соживот со него да е навистина пријатен.

Планината секогаш има со што да не изненади, затоа никогаш не тргнувајте на планина неподготвени. Сепак и на најдобрите планинари им се случува да заборават нешто важно од багажот. Што да направите ако се најдете без компас во планина?

Да распостелиш шатор не е само прашање на искуство, туку и прашање на вештина, па дури некои може да го наречат и уметност. Тешко е да се каже кој е најдобриот начин, но лесно е да се каже што е погрешно. Видете кои се петте најчести грешки при отворање шатор под отворено небо.

Планинарските стапови се налик на скијачките со една разлика што овие се од телескопски вид така што може да ги прилагодите според својата висина и теренот по кој планинарите.

Пред заминување на планина важно е добро да се испланира турата, за тоа како би се соочиле со сите предизвици кои ви стојат на патот до планинскиот врв. Неопходно е да се соберат сите информации и добро да се подготвите. Еве некои елементи на планирање на тура.

Секако дека знаете дека планинарењето е здраво за вашето тело, но освен таа главна причина, постојат и други причини поради кои може да го закасате планинарењето.

Покрај тоа што возењето велосипед е здраво, туку e и економично, и да не споменуваме на тоа дека и ја зачувувате природата.

Во продолжение прочитајте ги петте причини поради кои просто мора да поседувате велосипед.

Полека доаѓа времето кога поголемиот број планинари рекреативци и луѓе љубители на природата се будат од зимскиот сон и се упатуваат кон планините, а таму најбитното нешто се обувките кои ги носите.

Кога треба да ги одберете вашите кондури за планинарење тогаш внимателно разгледајте на овие важни работи.

Планинарењето е рекреативна активност во која пешачиме, бидејќи тоа го сакаме, а не затоа што мораме. Патувањето е поважно од дестинацијата. Причината за планинарење зависи од личност до личност.

Поголемиот број луѓе го сакаат планинарењето од една или повеќе причини.

Планинарите кои штотуку започнале со планинарење често се прашуваат колку опрема е доволно за еднодневна тура. Одговорот на ова прашање зависи од неколку фактори.

Последни вести

Најпопуларни вести

Facebook

logo-medium.png

Барај