10 балкански места кои треба да ги посетите во вашиот живот. Денес е вашиот среќен ден, ние ги избравме најдобрите балкански места кои треба да ги посетите! Да бидеме искрени, постојат уште десетици други, но моравме да ја зацртаме линијата некаде и да ги одбереме најдобрите. Сега навистина ќе уживате во оваа турнеја, не само што ќе ја засакате локалната балканска храна, туку ќе уживате во разговорот со овие темпераментни, горди и отворени луѓе!

Војните на Балканот направија голема штета врз луѓето, но од друга страна се родија многу уникатни култури кои Ви кажуваат многу интересни приказни за овие земји. Без сомнение ќе уживате во неверојатни пејзажи и едни од поинтересните луѓе што Земјата може да ги понуди! Се надевам дека ќе уживате во оваа мала, но информативна балканска турнеја!

Езерото Блед, Словенија

Малиот алпски град во северна Словенија има глацијално езеро сместен во средината на овој скапоцен камен, а во срединат на езерото има мал остров со мала барокна црква. Доколку се впуштите на прошетка околу езерото и посета на островот укажува на тоа дека ќе го пробате локалниот специјалитет: кремшнито во парк.

Плитвички езера, Хрватска

Природниот парк Плитвички езера има голем број на водопади, галерија на езера, шуми и разни видови животни. Шеснаесет езера се познати пред се поради својата палета од различни бои, од сина до зелена, и од сива до сина. Боите варираат во зависност од тоа колку минерали или организми има во водата и под кој агол сонцето сјае во неа.

Будва, Црна Гора

Црна Гора сама по себе е балкански скапоцен камен. Посебен бисер лежи на јадранскиот брег во близина на Будва - Свети Стефан, мало местенце со престижни хотели. Старото рибарско село во 15ти век се претвори во модерен туристички центар со луксузни хотели, апартмани, продавници, ресторани и кафулиња.

Стариот мост во Мостар, БиХ

Градот на реката Неретва е еден од најпознатите историски градови во Босна и Херцеговина. Тој е еден од ретките места што се богати со исламска архитектура. Именуван е по стариот мост и караулата на двете страни (Мостар). Во 1993 година стариот мост беше уништен за време на хрватско-босанската војна, а денес тој е обновен според старите планови.

Охридско езеро, Македонија

Охридското Езеро е сместено на југозападниот дел од Македонија, на границата меѓу Македонија и Албанија и е седмо најдлабоко езеро во Европа. Таа е најпосетуваната туристичка дестинација во Македонија. Охридското Езеро може да се пофали со уникатен вид. Езерото е особено резултат на географска изолација и големата геолошка ера.

Несебар, Бугарија

Несебар е еден од најстарите градови во Бугарија. Стариот дел е полн со стари згради и живописни цркви. На влезот во стариот дел се наоѓаат остатоци од ѕидини, кој го ставија овој град во 1983 година на листата на УНЕСКО за светско културно наследство. Во последниве години градот е модерен европски град со атрактивни туристички хотели.

Етно село „Станишиќи“, Република Српска

Етно селото „Станишиќи“ е како да е отстрането од сегашното време и простор, нè враќа назад кај нашите предци и природа и нè буди со воодушевеност од едноставноста на поранешниот начин на живот. Претставува одмор за очите и душата, каде што човекот станува поблагороден и помудар слушајќи го шумот на потокот и вртењето на мелницата.

Дубровник, Хрватска

Дубровник е хрватски град на Јадранското Море, во регионот на Далмација. Тој е еден од најистакнатите туристички дестинации во Медитеранот, пристаниште и центарот на округот Дубровник - Неретва. Неговото вкупно население е 42.615 жители. Во 1979 година, градот Дубровник е дел од листата на УНЕСКО за светско наследство.

Ѓаволскиот град, Србија

Ѓаволскиот град е неверојатна формација на карпи која се наоѓа на југот од Србија, во околните градови на Куршумлија и Ниш. Тоа е околу 280 километри од главниот град на Србија, Белград.

Клисура Вингар, Словенија

Клисурата Вингар е клисура од 1,6 километри која се наоѓа во Словенија во општината Горје, во близина на населбата Зрње Горје, четири километри северозападно од Блед.